четвъртък, 26 януари 2012 г.

И най-неприветливият град в САЩ е...

Агресивните шофьори, намусените пешеходци и прекалено забързаните хора са само част от факторите, поставили Голямата ябълка на върха в нехаресваните градове, съобщава Агенция КРОСС.
Ню Йорк оглави класацията на списанието за туризъм "Travel and leisure" за най-антипатичния град в САЩ. Второто място изданието е отредило за Маями, а третото – за столицата Вашингтон, а четвъртото - на Лос Анджелис.
Агресивните шофьори, намусените пешеходци и прекалено забързаните хора са само част от факторите, поставили Голямата ябълка на върха в нехаресваните градове.
Експерт от списанието казва, че наистина хората в Ню Йорк са винаги забързани и не се усмихват често, но все пак ако човек попита за пътя в този град, няма да му откажат да го упътят.
Ню Орлиънс (Луизиана) и Чарлстън (Южна Каролина) пък са начело на класацията за най-симпатични градове в същото издание. Това са градове в южните щати, където хората отделят повече време на приятната страна на живота.
Източник: http://www.cross.bg
Илюстрация: http://ru.wikipedia.org

Най-дългата улица в света

"Yonge Street" е улица в Торонто (Канада), чиято дължина е 1896 km. Преди време е била вписана в книгата на рекордите на Гинес като най-дългата улица в света, но впоследствие това признание отпада.
Улицата започва в центъра на град Торонто, в непосредствена близост до крайбрежието на езерото Онтарио и разделяйки града на две, продължава на север и стига до езерото Simcoe. От тази точка улица "Yonge Street" постепенно завива на запад и завършва до границата с щата Минесота.
Смята се, че първоначално улицата е била индианска пътека. Използвана е от преселниците от стария континент, както и от войскови части. През 1793 година първият колониален администратор John Simcoe нарича транспортната артерия в чест на приятеля си сър George Yonge - експерт по древни римски пътища. John Simcoe също така налага на собствениците да почистят улицата в участъците прилежащи на имотите им и по този начин да я направят проходима.
От 1816 година по нея започват да се движат транспортни средства и в средата на XIX век "Yonge Street" се превръща в централната улица на град Онтарио. Сега по протежение на улицата в очертанията на града кипи живот - има многочислени магазини, ресторанти, кафенета, казина и клубове.
Източник: http://ru.wikipedia.org, http://en.wikipedia.org
Илюстрации: http://ru.wikipedia.org, http://en.wikipedia.org

сряда, 18 януари 2012 г.

Сгради се възстановяват след земетръс

Животът на хората вече не е единственият приоритет при проектиране на сгради в райони с повишена сеизмична активност, информира GreenTech.BG. Учени от Станфорд разработват конструкции, които могат да се възстановяват след разрушителни земетресения. Реализацията на подобна концепция ще спаси не само човешки животи, но и ще позволи повторно използване на сградите, засегнати от земетресeния.
Принципът е следният. При строеж на нова сграда или на стените на вече съществува се монтира стоманена рамка, която е свързва с всички етажи и с основата. Тази връзка не е много силна и позволява по време на земетресение стените да се отклоняват в различни страни, а също надолу и нагоре.
Освен това рамката е увита в мрежа от стоманени въжета, които по време не колебания връщат стените в първоначалното им положение.
Защитата от земетресения е подсилена допълнително със система от метални предпазители, закрепени на конструкцията. Те компенсират силата на подземните трусове и притъпяват енергията на стихията. След земетресението, предпазителите се заменят с нови.
Екипът разработчици начело с Грег Дайерлейн е провел изпитания на триетажна конструкция с тегло 300 t при трус със сила седем бала. Съоръжението с височина 8 m е издържало изпитанията, като само металните предпазители са останали наклонени.
Източник: http://www.greentech.bg
Илюстрации: http://www.greentech.bg; http://ecofriendly.ru

Учени създадоха най-лекия метал

Учени от изследователската лаборатория HRL към Калифорнийския университет създадоха най-лекия, по техните твърдения, материал, информира Агенция КРОСС, позовавайки се на Technews.BG. Новото вещество има плътност само 0,9 mg/cm³.
Материалът от метални влакна е 100 пъти по-лек от пенополистирола и се счита в момента за най-леката структура от метал.
Качествата на новия материал отиват отвъд днешните представи за якост на порестите материали, заради своята уникална микрорешетъчна архитектура. Материалът се състои от кухи метални тръби с нанометров, микронен и милиметров размер и дебелина на стените 1000 пъти по-малка от човешки косъм. Въздухът е 99,99%.
Необходимата структура се създава с помощта на специален полимер и се покрива с никел-фосфорна сплав. След това полимерът се отстранява с разтворител.
Според учените, в създаването на структурите се използва принципа на архитектурните метални конструкции от рода на Айфеловата кула. Благодарение на това, материалът демонстрира уникални свойства на еластичност и якост.
Изследователите вярват, че техният материал може да се използва широко в различни области - от строителството до аерокосмическата индустрия.
Източник: http://www.cross.bg
Илюстрация: http://www.membrana.ru

сряда, 11 януари 2012 г.

Китай и Германия изграждат еко парк

Китай и Германия започнаха през декември строителство на екологичен парк в Циндао, информира ни популярния еко-сайт GreenTech.BG. Проектът е дело на архитектурното бюро gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner.
Решение за изграждане на парка бе взето при миналогодишната визита на канцлера на Германия Ангела Меркел в Китай. Тогава двете страни подписаха споразумение за започване на проекта.
Екопаркът ще бъде разположен между планински хребет и залива на Жълто море в североизточен Китай на площ от около 10 km². Архитектурата на парка ще отразява особеностите на ландшафта в района около град Циндао, за който са характерни гори и зелени долини.
Паркът ще се състои от 8 микрорайона, свързани с транспортни и пешеходни магистрали. От птичи поглед микрорайоните наподобяват клетки на жив организъм.
Офисните и жилищни сгради ще бъдат високи не повече от 8 етажа. Според архитектите, това ще позволи максимална икономия на енергия.
Цялото необходимо електричество за парка ще се произвежда по екологично чист начин с използване на геотермални източници, енергия от слънцето, вятъра и водата.
В изграждане на парка участват Германското общество за екологично строителство (DGNB) и компанията Transsolar Consultants. По план, строителството трябва да завърши през 2015 година.
Източник и илюстрация: http://www.greentech.bg



Най-страшният път в Китай

Има по света пътища, по които е толкова опасно да пътуваш, че дори е страшно да ги погледнеш, но китайския "Път към небето"("Heaven-Linking Avenue"), намиращ се в провинция Хунан, бие всички рекорди. Шосето е известно също и като "Пътят на големите врати". Най-ниският участък на пътя се намира на 200 m под морското равнище, а най- високата- на 1300 m над морското равнище. За строежа на този най-опасен път на планетата са били нужни осем години. Шосето е наречено и "Пътят с 99-те завоя", тъй като в Китай деветката се смята за щастливо число и символизира небето. За тези, които се страхуват да изминат "Пътя към небето", предвидливите китайци са построили великолепна въжена линия с обща дължина 7 455 m, за която твърдят, че е най-дългата в света.
Източник и илюстрации: http://www.cross.bg




Вила "Outside In House"

"Outside In House" е къща разработена от японската архитектурна фирма "Takeshi Hosaksa" за семейство, пожелало да има плавен преход от външната част към вътрешната. Специалистите от проектантското бюро са вложили цялото си старание и фантазия в осъществяването на мечтата им. Когато влизате в "Outside In House" звуците от природата постепенно изчезват. Специален елемент от дизайна на къщата е прозрачната на южната фасада, която може да се отваря и затваря.
Източник и илюстрации: http://www.etoday.ru






Колко жители може да има в нашия дом?

Неотдавна учени са пресметнали максималното количество хора, които биосферата може да поеме, съобщава Информационна агенция "КРОСС". От една страна прогнозата е оптимистична - дори числеността на популацията на Homo sapiens да достигне 10 милиарда, гладът може да се избегне. Но при сегашните темпове на растеж, тази граница може скоро да бъде преодоляна, пише вестник "Правда". 10 милиарда души - това е нивото, при което няма да се избиваме за късче хляб. И това е последната граница. Нереално е всички да станат вегетарианци, тъй като мнозина нямат намерение да се отказват от месото. Седеммилиардният жител на планетата се появи на бял свят преди месец. Според прогнозите на ООН, десетмилиардният ще се роди през 2100-та година. Но за почти 90 години човечеството може да обърне броенето. Тенденцията е към намаляването на семействата, твърдят учените. Като са сравнили данните от 230 държави, като са започнали от 1950 година, специалистите са дошли до извода, че в голяма част от страните раждаемостта пада.
Източник: www.cross.bg

Най-високият мост в света е в Мексико

Президентът на Мексико Фелипе Калдерон откри най-високият мост в света на официална церемония на 6 януари 2012 година. Мостът "Балуарте Бисентенарио" (Baluarte Bisentenario) е висок 403 m над земната повърхност, дълъг е 1124 m и съединява щатите Синалоа и Дуранго в северната част на страната, съобщи Би Би Си. Мостът, чието име означава "Твърдина" е най-високият в света. Съоръжението е толкова високо, че Айфеловата кула може спокойно да се помести под него. "Балуарте Бисентенарио" е част от нова скоростна магистрала, която свързва тихоокеанския пристанищен град Masatlanas в щата Sinaloa с едноименната столица на щата Durango. С новия мост пътуването между двата града ще бъде съкратено с около 6 часа. За строителството на грандиозното съоръжение са вложени около 158,7 милиона USD.
Източник и илюстрации: www.cross.bg, www.30dumi.eu