неделя, 27 ноември 2011 г.

Хотел "Olympic Palace" в Гърция

Двамата братя Фернандо и Умберто Кампана родом от Бразилия, са истински майстори на "recycling" дизайна. Те са събрали остатъците от някогашния интериор на хотел "Olympic Palace" и са му вдъхнали нов живот. Столове тапицирани с остарели платове, стени, покрити с овехтели лампи, дървени крака от столове и всякакви други дървени отпадъци... Всичко това би могло да изглежда като склад с ненужни вехтории, но яркият талант на дизайнерите е преобразил "Olympic Palace" в истински бутиков хотел, в който рециклираните вещи сполучливо съседстват с вещи и материали от нашето съвремие.
Източник и илюстрации: http://thegreenville.ru







Малдивите ще станата първата еко-държава

Малдивите планират напълно да прекратят емисиите си от парникови газове в близките 10 години и да забравят за изкопаемите източници на енергия. Проектът по преминаване към ВЕИ на всичките 250 населени острова се оценява на стойност малко повече от 1 милиард долара. Планира се построяване на слънчева електростанция с площ 0,5 km². и монтиране на 155 ветрогенераторни устройства със сумарна мощност 1,5 MW. За реализирането на програмата ще се използват средства на инвеститори.
Източник: http://thegreenville.ru
Илюстрация 1: http://thegreenville.ru
Илюстрация 2: http://en.wikipedia.org

Най-умният град в света

Южнокорейската столица Сеул зае първото място в класацията за „най-умни" градове в света, съобщи днес държавната телевизионна корпорация KBS, предаде ИА "КРОСС". Съставителите на рейтинга са взели под внимание преди всичко скоростта и качеството при внедряването в градските структури на информационно-комуникационни технологии. Сеул стана победител, благодарение на широкомащабната реализация на програмите в областта на екологията, Сингапур насочи вниманието си в сферата на здравеопазването, а Стокхолм - в решаването на икономическите задачи, отбелязва KBS. В първата десетка са Ню Йорк, Лондон, Токио, Париж, Пекин, Лос Анджелис и Шанхай.
Източник: http://www.cross.bg
Илюстрация: http://ru.wikipedia.org

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Слънчевият офис на "Sanyo"

Офисът "Kasai Green Energy Park" на компанията "Sanyo" се определя за една от най-слънчевите сгради в света. Постройката буквално е "облечена" с фотоволтаични панели. Слънчевите панели присъстват не само върху фасадите и покрива на сградата, но и в интериорното оформление  и декоративните елементи. В екстериора  панели са монтирани по стълбовете, по уличните осветителни тела, а също и на паркингите за автомобили и велосипеди. Броят на монтираните фотоволтаици е внушителен - общо 5200.
Количеството електроенергия, която изработват е достатъчна за осигуряване на потреблението на 330 жилища. Това естествено има и своята "зелена" страна - годишно намаляване на емисиите от вредни вещества в атмосферата с 2480 t.
Източник и илюстрации: http://thegreenville.ru





четвъртък, 3 ноември 2011 г.

В Белград планират строителство на въртящ се небостъргач

Холандската фирма „Витал естейтс” планира да построи в квартал Нови Белград в сръбската столица въртяща се сграда на 80 етажа, ако получи разрешение от столичните власти, съобщава сръбският в. „Данас”. Фирмата е представила проекта тази седмица в Клуба на бизнесмените в община Нови Белград, на която е подписано и споразумение за сътрудничество между общината и „Витал естейтс”.
Според проекта площта на всеки етаж на бъдещата сграда ще бъде около 1200 m², а за въртенето ще се използва енергията на вятъра и слънцето. Всеки етаж на небостъргача ще се върти около централна ос, така че във всеки миг сградата ще изглежда различно. Небостъргачът ще бъде подходящ за хотели, офиси и жилища.
По думите на Зоран Лукич, представител на компания „Витал естейтс”, такава „въртяща се кула” още не съществува никъде в Европа и тя може да стане нов символ на Белград и Сърбия.
В случай че градът и община Нови Белград проявят интерес за строителство на обекта, което ще се финансира изключително от компанията строител, в Белград ще пристигне идейният автор на проекта, световно известният архитект Дейвид Фишър, проектирал въртящ се небостъргач в Дубай, каза Лукич, цитиран от БТА. Той обясни, че бетонът, с който ще се строи сградата, е от ново поколение и е шест пъти по-лек от стандартния. Материалът позволява пълна енергийна независимост на сградата, тъй като помещенията, изградени от него, имат възможност за иновативно затопляне и охлаждане, при което се пести до 70% енергия.
„Витал естейтс” със седалище в Амстердам, е съставна част от швейцарския инвестиционен фонд „Витал сорс Парадизо” и е световен авторитет в областта на иновативното строителство.
В момента в Бразилия се строи подобен небостъргач на 220 етажа (най-високата сграда на американския континент), който трябва да бъде завършен преди световното първенство по футбол през 2014 г.
Източник: http://dnesplus.bg

Подземни небостъргачи в Мексико

Ако градът не може да расте нагоре, то трябва да се използва подземното пространство, за да се разширява на дълбоко. Тази теория  e използвал мексиканския архитект Естебан Суарес (Esteban Suarez), който е разработил фантастичен проект за строителство в центъра на столицата. Според проекта, това ще бъде огромна подземна конструкция, която ще разреши много проблеми на мегаполиса. Нестандартният Суарес предлага на централния площад на Мексико - "Сокало" (Zokalo) с площ 240 × 240 m, да се построи небостъргач, който би трябвало да се нарече „земестъргач" (The Earthscraper).
Огромното, 70-етажно здание ще има формата на обърната пирамида и ще пробие земята на 300 m. Сградата с обща площ 775 000 m² ще разполага с търговски центрове, офиси и апартаменти. Според заложената архитектурна концепция обърната подземна пирамида символично пробива древните археологически слоеве и на техните нива, в съответствие с историческата епоха, могат да бъдат организирани музеи и културни центрове. Архитектът предлага първите десет етажа на постройката да станат музеи, в които да бъдат показани строежите, създадени от древното население Теночтитлан (днешно Мексико), следващите десет етажа да са заети от търговски обекти и жилища, следващите тридесет и пет етажа да са за офиси и пр. В обърната си пирамида Суарес е предвидил и градини и паркове. Естествената светлина за растенията ще бъде предавана за сметка на оптически стъкловлакна. В подземния дом ще могат да живеят около 100 000 души. Предполагаемата стойност на проекта е около 800 млн. долара, а строителството на обърната пирамида ще отнеме около 5 години.
Повече за творчеството на архитекта може да научите на уеб адрес: http://www.bunkerarquitectura.com/
Източник и илюстрации: http://www.cross.bg ; http://hughpaxton.wordpress.com













Конкурс за енергоефективни къщи, Вашингтон

Наскоро във Вашингтон се проведе Международен конкурс за енергийноефективни домове, информира ни популярният сайт за зелени технологии GreenTech.BG. В надпреварата, организирана от енергийното министерство, участваха 19 екипа от студенти-архитекти от САЩ, Китай и Нова Зеландия.
Проектите бяха оценявани по десет критерия, като за всеки от тях се даваха максимум 100 точки: архитектура, пазарна привлекателност, конструкция, достъпност за купувачите, комфорт, топла вода, вградено оборудване, енергиен баланс и домашни развлечения.
Победител в конкурса стана къщата WaterShed, разработена от университета Мериленд, която постига 951 точки. Покривът с форма на крила на пеперуда събира дъждовна вода и слънчева светлина и доставя електричество, а мръсната вода преминава през вградени в стените пречистватели и попада в резервоари. Така при дъждовно време къщата може да функционира и без водопровод.
WaterShed разполага също с автоматизирана система, която регулира температурата, влажността на въздуха и осветеността на помещенията, осигурявайки максимален комфорт за хората при минимални вреди за природата.
Къщата е построена с използване на евтини материали. Налична е и малка градинка, както и в повечето други домове, участвали в конкурса.
Източник и илюстрации: http://www.greentech.bg

Хотелски комплекс в Латвия

Архитектурното бюро "Praud" е създало проект за хотел "Liesma" предназначен за латвийския курортен град Юрмала. Хотелският комплекс ще се разпростре върху 15 000 m² площ, а самата сграда ще заеме около 10 300 m².
Повече за творчеството на авторите може да научите на уебадрес http://praud.info
Източник и илюстрации: www.etoday.ru ; www.novate.ru