понеделник, 31 октомври 2011 г.

Строят три нова мола в София

На забавлението вече залагат новите и съществуващите молове в София и в страната, след като потреблението на дрехи, обувки и стоки за дома спадна в кризата, информира ИА "КРОСС".
Новият център, който се изгражда в квартал Лозенец, например е обявен като лайф-стайл мол. Освен магазини с известни марки, ресторанти, кафенета, боулинг, билярд, видеоигри, фитнес, кино, вече ще има и ледени пързалки и атракциони за силни усещания и активна почивка.
Амбицията на инвеститорите е да направят проекта "зелен" - енергоефективен и в унисон с природата. Ще има вътрешни фонтани и водни каскади, озеленяване и естествена светлина. Отдаваемата търговска площ е 80 000 m², което го прави най-големия у нас.
Новият мол, който се строи на околовръстното, също ще залага на развлеченията. В него са планирани кина, хипермаркет, магазин от типа направи си сам. Едно от основните му предимства е близостта до ИКЕА. Молът ще е с близо 72 000 m² отдаваема площ.
Бъдещият център на бул. "България" , наречен "България Мол" ще разполага с около 33 000 m². Той ще има офисна част. Залага се на концепцията в търговската да се настанят средни и висок клас марки. Ще има също кина и хипермаркет.
И съществуващите молове се обърнаха към забавлението. В единия софийски например, освен кината заработи и 3D симулатор на Формула 1 или на рали.
Друг търговски център също в София редом с традиционните киносалони има и зала с 4D кино, както и различни атракции - боулинг, билярд. Неотдавна там се откри и нов детски кът. Има и басейн, в който малчуганите ходят по вода в прозрачни топки.
Източник и илюстрации: www.cross.bg

петък, 28 октомври 2011 г.

Футболен стадион от DATA Architects

От DATA Architects преосмислят традиционните понятия "отвън" и "отвътре" и предлагат новаторска концепция за стадиона на община Andrézieux-Bouthéon във Франция. В този проект няма да видим баналното масивно елипсовидно съоръжение построено около правоъгълно зелено игрище. Авторите са създали вдъхновяващ динамичен дизайн залагайки на геометричната простота. Композицията е максимално изчистена и олекотена - само пропускателни пунктове и шест извити трибуни, разположени от двете страни на игралното поле.
Подобна планировъчна схема елиминира редица отвличащи вниманието елементи, находящи се около футболното поле.Според замисъла на архитектите това решение ще допринесе за по-голяма концентрация в играта.
На всяка трибуна ще бъдат монтирани 17 реда със седалки, а централната трибуна ще предлага и зона за VIP гости.
Встрани от основното игрище спортното ядро ще допълват още две тренировъчни игрища. Надвесената конструкция на трибуните позволява зрителите да наблюдават тренировките от специални покрити зони.
Източник и илюстрации: http://www.arhinovosti.ru






четвъртък, 27 октомври 2011 г.

House 108, Испания

Тази малка къща, разположена на наклонен парцел, обрасъл с гъста средиземноморска растителност е построена с оглед минимизиране на въздействието и върху околната среда и ландшафт. Силуетът на къщата елегантно се "разстила" по склона повтаряйки формата му.
Площадки с нива следващи наклона на терена, разделят вътрешното пространство на отделни функционални зони - кухня, дневна, спалня.
Особеност в този проект са и приетите инженерни решения, осигуряващи комфортно обитаване в условията на жарко лято. Външните отвори имат три слоя: регулируеми жалузи, противонасекомна мрежа и енергоспестяваща алуминиева стъклопакетна дограма. Всички тези конструкции се плъзгат от вътрешната страна на стените.

Наименование: Къща 108 (House 108)
Разположение: Жирона, Испания
Архитектура: H Arquitectes – David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó
Проектирование и строительство: 2002-2005
Обща площ: 109 m²
Бюджет: 154 000 €
Фото: STARP estudi
Източник и илюстрации: http://ecology.md
Повече за творчеството на авторите може да научите на адрес: www.harquitectes.com

сряда, 26 октомври 2011 г.

Честит Димитровден!

Днес БПЦ чества големия християнски празник Димитровден. Почита се паметта на един от любимите светци на българина - Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец или Свети Димитър.
Съгласно жититето Димитър е роден е в Солун през 3 век. Неговият баща бил управител на града, а по религиозни убеждения - християнин. Когато родителите на Димитър умират, император Максимиан го назначава на висок военен пост със заповедта да преследва християните. Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и започнал да насърчава разпространението на Христовата вяра. За дейността му се разчува и при връщането си от поход от източната част на империята, Максимиан спрял в Солун и поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но никакви увещанията не помогнали. Димитър бил хвърлен в тъмница, а прочутият борец Лий предизвикал на борба осъдените християни и ги убивал, като ги хвърлял в пропаст върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитър, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да премери сили с Лий и успял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър - прободен с копие в 306 година. В иконографията Свети Димитър се изобразява като светец-воин яздещ кон и убиващ Лий, олицетворяващ неверника антихрист.
Израз на любовта на българина към светията е и присъствието му в народните вярвания.
Едно от преданията разказва как заедно с брат си запалил Света гора и светогорските манастири, за това ги хвърлили три години на морското дъно, а лелите им Св. Петка и Св. Неделя молили Господ и Богородица да го пуснат.
Според народния култ дойде ли Св. Димитър на червения си кон,  от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки, т.е. идват зимата и студа. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова в съботата преди Димитровден се прави Димитровска задушница - една от най-големите задушници – на която се раздава жито и питки за помен.
В друго българско народно предание, Свети Димитър е представен като брат близнак на Свети Георги. Приживе братята се разделили, тръгвайки по света в различни посоки. Георги му зарекъл, че ако види от стряха кръв да капе, то значи е умрял. След време Димитър видял една стряха да капе и тръгнал към Георгиевата страна на света, заварил ламя, която била изяла Георги. Притиснал Димитър ламята и тя му дала душата на Георги. После двамата яхнали конете и литнали към небесата. Там си раздели годината по братски - за свети Георги лятото, а за свети Димитър - зимата.
От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден, така групирали българите сезоните. Границата между годишните сезони имали селскостопански характер. С това е свързана и широко разпространената поговорка „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“.
На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата в очакване на първите снегове. Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници, спазвани предимно от жените.
Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.
На деня на светията, стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи, на места този празник се нарича Разпуст, а на най-грижовните ратаи, стопаните дарявали кат нови дрехи, овен или агънце.
Димитровден е изпълнен с много гадания за предстоящата зима и година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошера с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена. Иманярите пък вярват, че в нощта на Димитровден небето "се отваря" и заровените жълтици проблясват със синкав пламък. Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома (полазник), добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.
По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците цяла година.
На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именника е мъж и с кокошка ако е жена. Сервират се и зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.
На Димитровден празнуват с имена – Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.
Датата 26 октомври е приета и за ден на Сливен, Видин и Айтос.
Денят на строителя по стара традиция се чества на Димитровден, а официално е обявен за професионален празник на строителя с решение на Министерския съвет 1133 от 17 октомври 1996 г.
Поздравяваме всички именници, архитекти, проектанти, строителни инженери и техници и всички заети в областта на строителството и им пожелаваме здраве, вяра и успешни начинания.
Източник: www.wikipedia.org ; www.vsu.bg

петък, 21 октомври 2011 г.

Най-кривата улица в света

Жителите на Сан Франциско твърдят, че "Ломбард Стрийт" е най-кривата  и най-красивата улица в света. Живописната уличка с дължина 400 m е потънала в цветя. Ограничението на скоростта е 8 km/h, но пък и едва ли е възможно да се развие по-висока скорост.
Източник и илюстрации: www.thegreenville.ru








сряда, 19 октомври 2011 г.

Жилищен комплекс Nanterre, Париж

Архитект Farshid Moussavi е автор на новия жилищен комплекс "Nanterre Residential Complex" планиран за строителство в град Париж. Сградата ще бъде разположена в новия район "Les Terrasses de Nanterre". Възложителите са "Les Nouveaux Constructeurs" и "Le Epadesa" - държавно учреждение по благостройство на район Дефанс.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru



В Китай построиха „зелен” стадион

Китай създаде уникален, първи по рода си в страната „зелен” стадион, разказва популярният сайт с екологична ориентация "GreenTech.BG". На игрището в град Тянзин ще се изявява местният футболен отбор.
Еко-стадионът е проектиран по идея на италианския архитект Масимо Рой. Арената разполага с постоянни 25 000 места, плюс още 8 000 временни и е изградена по всички съвременни зелени тенденции.
Двуслойната конструкция на фасадата спомага за естествена вентилация на стадиона. Наклоненият покрив събира вода, която се използва за нуждите на игрището.
Предвидена е също геотермална система за отопление и охлаждане с цел намаляване на консумацията на електроенергия.
Не на последно място са слънчевите панели и вятърните турбини, които позволяват производство на екологично чиста енергия за потребностите на стадиона.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

сряда, 12 октомври 2011 г.

Музей на виното в Чили

Явно в Чили са големи почитатели на божествената напитка, щом са решили да си построят Музей на виното. За проектанти са поканени творците от DRA&U Architects. Стометровата конструкция ще се ситуира в района Серо Сан-Кристобале на гр. Сантяго. Ултрамодерната постройка не извиква познати и общоприети асоциации за гроздовата течност. Дизайнът и по-скоро може да бъде оприличен на пореста гъба осеяна с много отвори - прозорци. За отбелязване е факта, че дори при обилното количество фасадна площ отредена за естествено осветление, авторите са съумяли да предпазят вътрешните помещения и изложбените експонати от прекомерно ослънчаване, посредством хитроумното конструиране на прозоречните отвори.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru




вторник, 4 октомври 2011 г.

Sleepbox from Russia

Пътувания, полети, круизи... Тежки и досадни часове на борба със сънливостта в огромните чакални... Но ето, че има светлина в тунела. Екипът от руското архитектурно студио Arch Group, има решение как да се помогне на хората да се справят с дискомфорта при пътуване. Първата проектирана от тях кабинка за сън Sleepbox вече е монтирана на терминал Аероекспрес (част от московското летище Шереметиево). Кабината е оборудвана с две легла. Светодиодни осветителни лампи и контакти за зареждане на преносими дигитални устройства са част от обзавеждането.
Кабината е изработена от дървесновлакнести плочи, облепени с панели от ясен.
Авторите са разработили няколко модификации. Предвидена е възможност за изготвяне на кабините от метал и стъклопласт. Интериорът също може да бъде моделиран според конкретните нужди. Кабината може да бъде едноместна или за няколко човека. Кабините "Sleepbox" могат да бъдат наети за период от 30 минути до няколко часа.




Източник и илюстрации: www.arhinovosti.ru