сряда, 31 август 2011 г.

Кула "Русия" в Москва

Местоположение: Москва-Сити; 5,5 km от Червения площад
Тип: многофункционален вертикален град за 25 000 души
Площ на парцела - 21 935 m²
Полезна площ - 520 800 m²
Височина на сградата - 600 m
Кота на последния етаж - 500 m
Брой асансьори - 101
Подземен паркинг за  3680 автомобила
Брой надземни етажи - 118
Височина - 612 m

Кула "Русия" е небостъргач, който се е планирало да бъде построен на територията на Московското сити (т.нар. ММДЦ - Московски международен делови център), през 2016 година. Идеята за строителството на високата сграда е на московските власти. Главен архитект на проекта е сър Норман Фостър. Първоначалният му замисъл е бил кулата да стане най-високата сграда в Европа и втората по височина в света.
В сградата се е планирало да има естествена вентилация и тройно остъклена фасада. 30% от водата се е предлагало да бъде усвоявана от валежите. Част от необходимата електроенергия е трябвало да се осигурява с фотоволтаични елементи.
Строителството започва през 2007 година, но през април 2009 година финансовата криза налага изоставяне на плановете за грандиозната постройка. Сегашните планове са далеч по-скромни - на мястото на небостъргача се предвижда построяването на гараж за автомобили



Източник: http://techvesti.ru;  http://ru.wikipedia.org/wiki/
Илюстрация: http://techvesti.ru

сряда, 24 август 2011 г.

Положителен еко пример от Германия

Wildpoldsried е средно голямо немско село с население около 2500 души. Местните жители демонстрират модерно мислене и предприемчив дух - китното населено място произвежда три пъти повече енергия, отколкото потребява. Фотосите показват, че прагматичните шваби навсякъде са монтирали съоръжения (ветрогенератори, слънчеви панели) и са предприели мерки борещи се с енергийната оскъдица (пасивни домове) по екологосъобразен начин. Кметството (www.wildpoldsried.de)е носител на множество награди във връзка с активните си действия в борбата с климатичните промени.
Източник и илюстрации: http://thegreenville.ru






петък, 19 август 2011 г.

Новият WTC ще бъде по-хубав от стария

Комплексът сгради, който до 2016 г. ще се изгради на мястото, където някога се издигаха небостъргачите на Световния търговски център в Ню Йорк, ще бъде по-модерен и по-красив от кулите-близнаци, които рухнаха при атентата от 11 септември през 2001 г. Това са обещали проектантите на новите сгради.
"Когато небостъргачите бъдат завършени, хората ще гледат и ще кажат, че са по-хубави от първите", е казал на журналистите Лари Силверстен, чиято е идеята за новия Световен търговски център.
След многогодишни отлагания основната сграда, "Tower one", сега вече се вижда със своите 76 етажи от предвидените 104.
Разчетите са, че на десетата годишнина от нападението, предприемачите трябва да стигнат до 80-ия етаж.
Предвижда се новия комплекс с четири небостъргачи да бъде напълно различен като се постави акцент на архитектурата, като се държи сметка и за околната среда, трафика, бизнеса и сигурността.
Източник: www.cross-bg.net
Илюстрация: Daily News




Slow Life - нов начин на живот

В световен мащаб се заражда тенденция, която може да промени живота на хората към по-добро, в частност да направи ежедневието по-съобразено с  природата, информира популярния еко-сайт GreenTech.BG.
Забавянето не е ленност, а възможност да бъде овладяно времето и хората да установят контрол над живота си, смятат идеолозите на новото обществено течение
Slow life е нов начин на живот, култура, която е противоположна на Fast living, или на забързания ритъм, характерен за настоящия етап от развитие на човечеството. Главната цел на зараждащото се движение е хората отново да овладеят времето и да живеят в унисон с ресурсите на планетата.
Slow life изключва неистовото препускане през деня. Това е изкуство на живот, което позволява на хората да се интегрират в окръжаващата среда и време, да почувстват земята, природата и хората, да създадат нови човешки отношения.
И не по-малко важно, хората трябва да напуснат виртуалното и да се завърнат в реалността. Show Life отдава също така приоритет на качеството пред количеството.
Първият етап от преминаване към Show Life е да спрем за миг, да помислим върху своя живот и да определим приоритетите си. Осъзнаването какви промени трябва да направим идва с времето. Счита се, че за забавяне на ритъма е необходим около един месец. Нужно е и време за промяна на обичайните представи за живота.
Show Life означава още да забравим за компютъра, докато сме в отпуск, да намираме редовно време за разходки (http://slowtravel.com), да четем вечер приказки на децата си, да общуваме по-често със своите половинки, приятели, съседи и познати.
В списъка от препоръки влизат също покупката на местна продукция и отхвърляне на полуфабрикатите (http://slowfood.com). Вместо с Facebook, можем да се занимаваме със стайни растения, да работим в градината, да пишем текстове, да рисуваме и т.н.
Забавянето не е леност, а възможност да бъде овладяно времето и хората да установят контрол над живота си, смятат идеолозите на новото обществено течение. Вътрешното спокойствие способства за подобряване на концентрацията и повишаване на ефективността.
Slow Life вече има своите многобройни поддръжници. Управите на цели градове въвеждат елементи от тази концепция (www.cittaslow.org), а известният журналист Карл Хоноре написа манифест в защита на щастливото детство (www.slowparenting.com), съветвайки родителите да се замислят трябва ли да обременяват децата си с всевъзможни занимания.
Много мениджъри на предприятия внедряват подобрения за своите служители (http://slowmanagement.com), в резултат на които те започват да работят по-ефективно и производителността в компаниите нараства.
Източник: www.greentech.bg
Илюстрации: http://thegreenville.ru,

четвъртък, 18 август 2011 г.

Още тази година населението на Земята ще достигне 7 милиарда

Още тази година, населението на планетата ще достигне 7 милиарда души, съобщава Агенция КРОСС.  До този извод са достигнали авторите на доклада, който е публикуван днес от френския Национален институт за демографски изследвания. Според анализаторите, за в бъдеще, в продължение на век, числеността на населението на Земята ще остане стабилно- 9-10 милиарда, съобщава ИТАР-ТАСС. Ако сега са три държавите с най-много население- Китай-1,33 милиарда, Индия- 1,17 милиарда и САЩ - 306,8 милиона, то към 2050 година лидер в списъка ще стане Индия, чието население ще достигне 1,69 милиарда. Китай ще остане на второ място с население от 1,31 милиарда. На трето място, за първи път ще излезе Нигерия с показатели от 433 милиона души, като изпревари САЩ, които ще заемат четвъртото място. Сега Нигерия е на седмо място в класацията. Според изследователите, във връзка с активните демографски процеси в Африка, се очаква през 2100 година практически всеки трети жител на планетата да е негър.
Източник: www.cross-bg.net; илюстрация: http://en.wikipedia.org

петък, 12 август 2011 г.

The Billboard Park, Аржентина

Американското архитектурно студио EFGH Architectural Design Studio, представи The Billboard Park - уникален проект за рекреационен ландшафт, целящ да преобрази промишлената зона на град Росарио в Аржентина.
Новаторската програма отправя призив към традиционните методи за организиранена обществените зони и предлага прогресивни идеи за строителство при наличие на териториални ограничения.
Хоризонталното и верикалното пространствено развитие на ландшафта трябва да осигури оптималното използване на публичните пространства, а също така да създаде интерактивни структури с панорамни изгледи към река Прана.
Територията отредена по-рано за промишленост, сега е предназначена за културни и обществени функции. Парцела определен за реализиране на проекта е сравнително малък, с триъгълна форма, разположен на известно разстояние от споменатата река. Затова The Billboard Park се стреми да се развива във височина - за да увеличи възможността за наблюдение на околните територии.
Зелената площ на парка се развива по направление на реката, а асфалтираната му част е ориентирана към близкия път. В основата на структурата е залегнала мрежа, разделяща вертикалния и хоризонталния ландшафт на множество шестоъгълни сегменти. Материала за сегментите е стоманобетон.
Реализирането на авангардния зелен проект се предвижда в скоро време.
Повече за творчеството на авторите може да научите на адрес: www.efgh-ny.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru






Южна Корея с първа по рода си еко-сграда

Южна Корея преследва амбициозна цел да намали въглеродните емисии с 30% към 2020 година, съобщава популярния екосайт GreenTech.BG. Поредно достижение по пътя към целта е построяването на напълно въглеродно-неутрална офис сграда в пристанищния град Инчеон, близо до Сеул. Според корейски специалисти, това е първата по рода си сграда в света.
Постройката е пример за интеграция на иновационни пасивни и активни технологии за създаване на високоефективно и комфортно работно пространство. В ултра съвременния еко-офис с площ 2500 m² ще се разположи център за мониторинг на климатичните промени.
Функционирането на сградата ще бъде обезпечено от възобновяеми енергийни източници. Южната фасада и покривът са напълно покрити със слънчеви панели. Отоплението на помещенията е оптимизирано с помощта на геотермални помпи. Предвидени са също допълнителни слънчеви панели за затопляне на вода.
Що се отнася до осветлението, акцентът е поставен върху икономичните светодиоди, които се изключват автоматично от светлинните датчици при достигане на подходяща за работа осветеност на помещенията.
Вградени в прозорците щори автоматично се отварят и затварят в зависимост от количеството постъпваща слънчева светлина, за да предотвратят прегряване на помещенията. Благодарениe на усилената изолация на стените и вратите, както и на редица други подобрения, консумацията на енергия е намалена с 40%.
Още една иновация са вътрешните CO₂ сензори, които проследяват концентрацията на въглероден газ и при необходимост автоматично отварят прозорците за проветряване.
Инвестицията на правителството в проекта възлиза на 8 млн. долара. Според предварителните разчети, екологичните подобрения в сградата ще  се изплатят в кратък срок. Използваните технологии ще пестят годишно по 100 000 $ и ще намалят отделянето на въглероден газ със 100 t.
Решението за построяване на въглеродно-неутрални сгради е напълно обосновано. Именно неекологичните сгради са източник на 25% от отделяните парникови газове в Южна Корея.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

понеделник, 8 август 2011 г.

Двуетажен дом в Полша

Тази красива къща е сътворена от полския архитект Damian Cyril Kotwicki. Разположена е върху площ от 560 m² и се намира в околностите на град Варшава. Авторът е заложил на семплите функционални линии и употребата на прости строителни материали. Топлия и привлекателен вид на резиденцията се дължи на майсторското съчетаване на тухли, бетон и дърво.
Първия етаж включва вместителен гараж за два автомобила и открито пространство асоциирано към къщата, предразполагащо към устройване на семейни събирания. Първият етаж е отреден и за останалите помещения от дневния тракт -  кухня, дневна и коридор. Акцент в дневната зона е красива спирална стълба, отвеждаща към горното ниво.
Помещенията от нощния тракт са разположени на втория етаж. Предвидени са две спални с бани, обслужващи стопаните и техните гости.
Източник и илюстрации: http://architection.ru











петък, 5 август 2011 г.

Идея за домашния интериор

"Тежките камъни" изобразени на снимката, всъщност са меки и удобни възглавници, внасящи в дома неповторима природна атмосфера  и създаващи позабравено чувство за "пещерен" уют...
Илюстрация: www.thegreenville.ru

сряда, 3 август 2011 г.

Absolute Towers, Toronto

Китайците от архитектурно студио "MAD architects" могат да се поздравят с успешната реализация на проектa за два ултрасъвременни небостъргача "Absolute Towers", вече красящи едно от предградията на Торонто, Канада.
През 2006 година проектът на небостъргачите с изразителни обтекаеми форми печели конкурса организиран от градските власти. В настоящият момент строителството на елегантните сгради е в завършителен етап, а възложителите се надяват, че "Absolute Towers" ще се превърнат в символичен вход в града и нов знаков международен ориентир. Двете сгради са с различна височина.
Непрекъснатите ленти на балконите, обгръщащи структурата по периметъра, означават етажните нива и създават уникална съвременна естетика. Свободна от типови шаблони, архитектурата на небостъргачите предлага нов тип жилищни сгради на фона на все още консервативната градска среда. Предизвикателството пред тях е да поставят началото на нова диалогичност между тях, съседите, околния ландшафт. градския организъм...
Новаторските дизайнерски форми се извисяват над още незастроения хоризонт, в стремежа си да осигурят на всеки апартамент панорамна гледка към града, езерото и съхранената крайградска зелена зона.
Основателят на архитектурното студио "MAD architects"  Ма Yansong е роден в Пекин. През 2002 година завършва магистратура по специалност архитектура в Yale University. Преди да създаде собствено студио, младият архитект е работил в "Zaha Hadid Architects" и "Eisenman Architects" в Ню Йорк, преподавал е в престижни университети по света.
Повече подробности за творчеството на "MAD architects" може да научите на адрес: www.i-mad.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru