четвъртък, 23 юни 2011 г.

Офис - паразит

Арсений Борисенко и Петр Зайцев от архитектурно бюро "Za Bor Architects" са автори на концептуален проект за "офис-паразит". Проектантите предлагат да се използва свободното пространство между сградите за създаване на офиси. Според тях строителството на подобни офиси няма да наложи ограничения в размера на пасажите.
Първият такъв изпълнен офис се планира да стане собствената работилница на архитектурното бюро. Главната фасада ще бъде изпълнена от лек и здрав поликарбонат с клетъчна структура. Фасадата изложена към дворното пространство ще бъде плоска и напълно остъклена. Проектът за офис паразит е класиран на второ място на изложбата "Арх Москва 2011" в категорията "Най-добър архитектурен проект".
http://www.etoday.ru/





































































сряда, 22 юни 2011 г.

Как да направим блогът (сайтът) си екологичен?

В Харвард са изчислили, че всеки сайт е отговорен за 0,02 грама вредни емисии отделени от един потребител. Т.е. ако блогът ви е с около 100 читатели на ден, за месец той "изхвърля" в атмосферата 50-60 грама CO2. За неутрализиране на въглеродният отпечатък от блога (сайта) за следващите 50 години е достатъчно да бъде посадено едно дърво. Разбира се, не можем да се сравняваме с големите сайтове (в нашия случай сумарният отпечатък от сайта и блога е приблизително 18.3 грама месечно), но идеята изглежда впечатляващо добра и трябва да се развива и да набира последователи. Ето защо решихме да дадем скромен принос в това дело, още повече, че такава постъпка облекчава гузната еко-съвест и прекрасно хармонира с природния ни мързел, понеже не изисква големи усилия.
Немската компания "Make It Green" сътрудничеща с "Arbor Day Foundation" се занимава със засаждане на дървета, вместо блогърите. Вече съществува специален парк само от "блогърски" дървета, в Plumas National Park, California. След залесяването на тази територия, ще се продължи със залесяване на други такива. Припомняме, че големи горски територии в Калифорния бяха унищожени от пожари през лятото на 2007 година.
Ако и вие желаете да се включите в зеленото начинание, нещата които трябва да направите са три:
1. Да напишете кратък блогпост за инициативата.
2. Добавете html код за вграждане на лого от тук: http://www.kaufda.de/umwelt/carbon-neutral/how-you-can-join/
3. Изпратете хиперлинк към блогпоста на e-mail адрес: co2-neutral@kaufda.de
Остава търпеливо да изчакате потвърждение, че сте одобрени :-)

Източник (Source): http://www.kaufda.de/  ;   http://planetgreen.discovery.com/work-connect/make-your-blog-carbon-neutral-in-5-minutes----it-wont-cost-you-a-cent.html
http://thegreenville.ru/blog/kak_sdelat_svoj_blog_carbon_neutral/2010-05-19-97
Илюстрация (Picture): http://www.kaufda.de/

петък, 10 юни 2011 г.

Еко-вила в Малайзия

Вилата е разположена в районa с плантации от кокосови палми Syah Alam, на 15 min път с автомобил от Куала Лумпур. Парцелът е част от местния екопарк, което е обусловило повишените екологични изисквания при проектирането. Изискване на клиента е било създаването на жилищни условия, отразяващи съвременния азиатски архитектурен стил.
Крайният резултат е "зелен" дом с мнoгобройни дворни пространства, с тераси и градина върху покрив, оборудван с най-съвременни технологии за съхранение на енергийни и материални ресурси.
Наименование на проекта: Setia Eco Park Villa
Местоположение: Куала Лумпур, Малайзия
Архитектура: TWS & Partners
Проектиране: 2006
Строителство: 2007
Обща площ: 400 m²
Фото: Owner’s & TWS & partners’ property
Източник и илюстрации: http://www.ecology.md/





50 мегавата топлина в недрата под София

Енергийният топлинен потенциал на софийския хидротермален басейн е около 50 MW. Те обаче са разпръснати на площ около 1200 km² – от Сливница до Мусачево и от Витоша до Стара Планина. Това каза пред ИА КРОСС проф. Костадин Щерев, дългогодишен експерт към Столична Община, участник в разработването на новия градоустройствен план на столицата.
Този енергиен ресурс не е достатъчен за Топлофикация София, но може да бъде използван за отоплението и кондиционирането на около 30 центъра за оздравителни и спортни услуги.Съгласно стратегията за развитие те ще бъдат изградени на различни места в периферията и вътрешно-градското пространство, както и на входно-изходните артерии в София, и ще използват богатството на горещите минерални извори под столицата ни.
„Центровете трябва да се отопляват и кондиционират с тази енергия, която ще се добива заедно с водите в определени места”, обясни проф. Щерев.
Предвижда се също в централната част на града с геотермалната енергия на минералните извори да се осигури енергия за някои от важните институции.
„Такъв проект съществува отдавна, но благодарение на новите технологии той стана по-изпълним. В центъра на София ще осигурим отопление на банята, която ще стане музей, Министерски съвет, социалното министерство и сградата на парламента в близкия партиен дом”.
Според проф. Щерев обаче, стратегията за използването на този естествен ресурс, която е залегнала в Общия устройствен план, е замръзнала от около 7-8 години:
„Нещата са задръстени от неуредици от всякакво естество. По пресконференции всичко се говори, но дефакто… Ето и сега завършихме една разработка във връзка с европейските програми и фондове, която трябва да ешалонира във времето по-важните проекти. Тя обаче се намира на бюрото в общината”.
Според Костадин Щерев, при сегашното темпо на работа, за да се разкрие потенциала на
софийския хидротермален басейн ще са необходими поне две десетилетия.
„Реалистично в следващите 10 години е възможно да открием поне 3-4 от планираните над 35 минерални центъра. През това време може да напреднат и проучванията на реалния ресурс на находищата на термални води, които имаме на територията на София”, каза той.
По думите му, за следващите 10 години по тази програма от еврофондовете могат да бъдат усвоени около 25 млн. €. Това число включва разходите по изграждане системите за добив и пренос на минерални води и термална енергия. Строежът на центровете, които ще използват този ресурс обаче, ще е за сметка на бизнеса.
„Предполагам, че предприемачите ще бъдат силно заинтересовани”, коментира проф. Щерев.
Като цяло енергийният потенциал на геотермалните залежи в София не е мащабен и голям. Има други райони в страната, в които такъв има. Най-голям е той в Северна България, в Дунавската равнина и в някои части от Предбалкана. Няколко такива геотермални полета има и в Южна България.
„Потенциалът в Северна България е най-значителен. Там има обширни пластово-артезиански резервоари със солени горещи води. От тях обаче могат да се извличат води само по специална технология. Те не могат да се излизат в реките, а трябва да се връщат обратно в термо-водоносния пласт. Това става чрез т.нар. затворени дублетни системи, всяка от които може да има мощност от 15 до 30 MW. Няколко дублета могат да дадат 100 MW. Общо потенциалът е много голям, но той е свързан с дълбоко сондиране, изграждане на съоръжения и то там където са потребителите”, обясни проф. Щерев.
По думите му 90-95% от геотермалния потенциал може да се използва за производството на топлинна енергия и едва около 5% - за електроенергия. „Само от най-горния резервоар, който е в Северна България, може да стигнем и до 10 000 MW топлинна мощност, но трябва да изградим няколкостотин дублета с дълбочина около 2 km. Но трябва да има потребители”.
Източник: Информационна агенция КРОСС, http://www.cross-bg.net/

сряда, 8 юни 2011 г.

Жилищен комплекс "High Park"

Жилищен комплекс "High Park" е разработка на архитектите от "Rojkind Arquitectos". Планира се да бъде построен в гр. Монтерей, Мексико. Първите два етажа от жилищния блок са определени за магазини, а останалите осем са за апартаменти. Покривът на сградата ще послужи за оформяне на лични градини и за разполагане на ресторанти и басейни. Четирите подземни етажа са предназначени за паркинг. Интериорното проектиране на всичките 32 апартамента е поверено на шест местни дизайнери.
Източник и илюстрации: http://www.etoday.ru/