неделя, 20 март 2011 г.

Living Landscape 1.0

"Жив ландшафт" ("Living Landscape") е проект награден с поощрителна награда в конкурса "Housing Tomorrow".  Проектът е дело на архитектурно бюро "STUDIOMARCOVERMEULEN". Основният замисъл е по-тясната интеграция на естествения зелен ландшафт с традиционната холандска архитектура. "Living Landscape 1.0" е първият от серия подобни проекти. Вдъхновен е от холандските традиции в градоустройството и жилищното строителство. Така например в Холандия е възприето върху площ от 1 ha да се строят около 36 броя нискоетажни жилищни сгради, като постройките се подредени в редове и дворните им места са ориентирани срещуположно. Новото в "Living Landscape", спрямо установените канони е шахматното подреждане на къщите (за осигуряване на достатъчно ослънчаване) и разполагането на къщите от единия ред с лице към дворното място на къщите от предния ред. Страничните фасади на къщите са обърнати към улицата. Площта на градините, разположени около домовете може да бъде увеличена чрез удължаване на парцелите към улицата. Покривите на къщите и гаражите са покрити със зелен тревен килим, определящ дизайна на екстериора и подобряващ живописността на гледката, разкриваща се от прозорците на дневните стаи. Добре осветените дневни са разположени на вторият етаж на жилищните сгради. На първият етаж ще се разместят спалните, санитарно-хигиенните възли и складовите помещения. Вътрешният двор компенсира недостига от естествено осветление в по-малките малките спални и столовата.
http://arttobuild.ru/








четвъртък, 17 март 2011 г.

Изобретение произвежда петрол от полиетилен

Японец изобрети компактна машина, която произвежда петрол от найлонови торбички. Идеята осенила  Акинори Ито когато осъзнал, че изхвърлените по улиците найлонови торбички са всъщност произведени от нефтопродукти. Щом е възможно петролът да се превръща найлон, защо да не е възможно обратното?
Изобретението е много компактно и ефективно. От 1 kg  торбички то прави 1 литър петрол, използвайки , киловат електроенергия, която пък струва около 20 цента.
Машината представлява затворен цикъл, при който торбичките се нагряват, изпаренията се улавят от тръбички, които ги превеждат през система от филтри и охлаждащи процеси, за да кондензира накрая в суров петрол. Една такава инсталация струва под 10 000 USD. Ако търсенето на такива машини се увеличи, цената им може да падне и още, надява се изобретателят.
Източник: http://pogled.info/ ; илюстрация: seekingalpha.com

понеделник, 7 март 2011 г.

Лампа, захранвана с вода

Дизайнерката Manon Leblanc е изработила концептуалната лампа WAX, за чието захранване е необходима ... вода. Във вътрешността на лампата са монтирани хидроелектрическа батерия и карбонова пръчка покрита с магнезиев прах. Когато батерията взаимодейства с водата, тя произвежда достатъчно енергия за да захранва светлинните диоди. Все пак не се посочва колко концептуални лампи са необходими за осветяване на едно неконцептуално помещение...
http://thegreenville.ru/