петък, 28 януари 2011 г.

Нова конструкционна сплав

С помощта на нов материал специалисти от института Fraunhofer се надяват да намалят на теглото на плавателните съдове. Те са получили лека сплав на основата на алуминиев прах и титанов хидрид, която е достатъчно здрава дори при високо налягане. Такъв материал може да измести използваните при конструирането на кораби стоманени елементи, което ще доведе до спадането на теглото на плавателните съдове с около 30 %.
Преди да бъде използвана сплавта, тя трябва да премине специална термична обработка. След това материалът става неразрушим дори при силен удар - той може само леко да се деформира, което означава, че плавателните съдове ще могат да издържат дори при сблъсъци с ледени блокове. Ние пък се надяваме, времето да покаже, че използването на новият материал може да се укаже удачно и в областта на строителните технологии.
http://www.pogled.info/

сряда, 26 януари 2011 г.

Опера от Заха Хадид

Оперният театър Гуанчжоу проектиран от модерната Zaha Hadid и Patrik Schumacher, се приближава към финализиране.  Представяме кратки технически данни за обекта: сградата на изкуството заема 70 000 m² площ. Архитектурното дуо е акцентирало върху използването на бетон, стъкло и стомана. Статически устойчивите триъгълни форми са избрани за
основа и на конструктивната схема и на архитектурната композиция. Посетителят може да забележи, че играта с тях продължава и при дизайнерското решение на интериора и фасадите. Комплексът разполага с многофункционална зала и внушителна оперна зала за 1800 души.
Източник: etoday.ru














































понеделник, 24 януари 2011 г.

Практичен сгъваем стол

И ловец съм, и рибар съм...
Ето предложение, което може да свърши работа на всички, които често изпитват необходимост да поседнат и да се отдадат на кратка "сиеста" :-)

Илюстрация: freshome.com

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Хоризонтален небостъргач в Китай

В Shenzhen, Китай бе завършен многофункционалният комплекс Vanke Center, проектиран от известния Стивън Хол (Steven Holl). Сградата, чиято дължина е равна на височината на "Empire State Building", е публично известна като "хоризонтален небостъргач". Архитектът определено се ласкае от това определение. Стивън Хол е добре запознат с концептуалните идеи
на прочутия руски конструктивист Ел Лисицки и смята, че е съумял да ги въплъти в реалността.В комплекса е базирана щаб-квартирата на компанията "Vanke Co" Ltd, много офиси, жилищни и хотелска части. Стъпил върху живописните зелени хълмове, корпусът е повдигнат на 8 мощни опори, в които са скрити входовете. Изкуствено
създаденият ландшафт маскира няколко функционални зони - конферентна зала, спа-център и паркинг. Необикновното композиционно решение на Хол се обяснява с прагматичното желание да се осигурят голямо количество офисни и жилищни помещения с изглед към морската синева. Тези съображения са и причината "хоризонталният небостъргач" да
има сложна разклонена форма, а не предполагаемата и монотонна форма на "екструдиран" паралелепипед. А новият парк, дава на града ново обществено озеленено пространство.
Понеже опорите са само осем, те са разпределени през разстояние 50 m, а свръхздравата бетонна конструкция е комбинирана с вантова система. Конструктивното решение използвано предимно в мостостроенето, тук е приложено за да придаде на конструкцията на сградата по-висока устойчивост срещу различните видове въздействия, в списъка на които
фигурира и опасността от цунами. "Водоравният небостъргач" съответства и на стандартите на платинения сертификат за екологично проектиране LEED: охлажда се чрез водоеми, зареждащи се с вторично използвана вода, на покрива са монтирани слънчеви батерии, а стъклените фасади при необходимост се затварят със специален слънцезащитен екран.
http://www.internirussia.ru/













Художествено нощно осветление на сградата

Басейните създадени под опорите, не са само част от уютната паркова зона, но и работят, охлаждайки сградата

Освен от масивните опори, сградата се носи и от по-малки

Паркова зона; скамейки боядисани в основните цветове на целия проект: жълт, червен, син и черен

Сградата е насочена към океана, но зад нея има съвсем обикновени блокове

Предвидени са и стълби, освен асансьорите
Монтаж на слънцезащитни екрани
Басейн, над подземната част
Асансьорите са скрити в опорите



Интериор
Интериор

Интериор


Слънцезащитен екран

Хотелски интериор


Коридор свързва всички функционални зони

Функционални зони: жилищна, бизнес, хотел


Разпределение офиси


Разпределение. Вертикален разрез

сряда, 19 януари 2011 г.

Цветен интериор срещу черни мисли

Дизайнерът Sergio Mannino ("Sergio Mannino Studio")  е разработил интериорен дизайн на обувен магазин "Shoebox" в Ню Йорк, в който стените са покрити със сменяеми цветни панели. Използвани са повече от 200 различни панели, които могат да бъдат използвани повторно. Ярката окраска е употребена и при оформянето на стелажите и огледалата. Изборът на ярки цветове в интериора е предопредел на първо място от факта, че основните цветове на обувките са черният и кафявият. Самите обувки според автора създават мрачна и унила атмосфера и за това цветните панели и стелажи компенсират със свежестта си.
http://www.architection.ru/















понеделник, 17 януари 2011 г.

Новият архитектурен символ на Дания

Този смел архитектурен дизайн  е дело на студио Хенинх Ларсен. Необичайният архитектурен ансамбъл е разположен в живописния пристанищен град Вайле, Дания. Свързаните една с друга жилищни сгради се намират в абсолютна хармония с околния ландшафт. Вълнообразната форма на сградите напълно се вписва в местната архитектура на града, славещ се с планините, фиордите и морето.
Независимо, дали е ден или нощ, сградата създава възхитителни отражения върху водната повърхност и хората с интерес ги наблюдават. В този впечатляващ комплекс има 140 апартамента с прекрасна гледка към залива. Проектът неотдавна е удостоен с наградата LEAF Award'2010 и понастоящем се е превърнал в новият архитектурен символ на Вайле.
http://architection.ru/