четвъртък, 30 септември 2010 г.

Еколози правят остров от пластмасови отпадъци

Някъде по средата межу Хаваите и Сан Франциско е разположено Великото тихоокеанско отпадъчно петно - плаващ остров, състоящ се предимно от пластмасови отпадъци. Американците сравняват площта му с тази на щата Тексас, а ние можем да го сравним така - петното е повече от два пъти по-голямо от Украина (или Франция). Точното определяне на размерите е затруднено, тъй като спътниковите снимки не позоволяват да се определят границите на това еволюционно достижение на човечеството.
Подобни самообразували се сметища има и в другите океани и на сътрудниците от Холандския архитектурен фонд им е хрумнала абсолютно необичайната идея да преработят мръсните (а най-вероятно и вонящите) сметища в зелени оазиси. В рамките на експеримента инженерите на организацията и сътрудниците от ротердамската фирма WHIM възнамеряват да построят от подръчните плаващи отпадъци истински райски остров.
Безумния проект си поставя три цели. Първо, да създаде система за преработка на полимерните частици попадащи във водата. Като следствие, това ще способства за образуваните на стабилен и устойчив на плаване остров. И  основната цел е тази импровизирана (и то обитаема) суша да се самоосигурява с енергия и храна.
Според плановете площта на първия изкуствен остров трябва да е 10 000 m². Това ше бъде отделна държава със свои закони и селско стопанство, базиращо се частично на ... човешки компост. В крайна сметка - идеално местожителство за "климатичните бежанци".
Новата страна ще добива енергия от слънцето, океана и вятъра. Водораслите ще служат за наторяване, за храна, за рибните ферми, за биогориво, за филтриране на въглероден газ и лекарство. От пластмасовата вода ще се добиват амоняк, нитрати, фосфор.
Започват с малко - просто ще събират късче по късче и ще гледат какво ще се получи. Помощта на инженерите и химиците се приветства.
Източник: science.compulenta.ru ; Илюстрации: science.compulenta.ru ; www.5Wgraphics.com

четвъртък, 16 септември 2010 г.

Как изглежда един дом в страна с висок БВП?

Норвежкия архитект Тод Сандерс от Saunders Architecture е проектирал съвременна, съответстваща на модните тенденции и в същото време функционална вила в Hjellestad, Норвегия. Сполучливо вписано в околната среда, модерното жилище е като кораб заседнал в морските плитчини.  Дома е великолепен пример за скандинавската архитектира, тук има скулптурни фасади и множество прозорци, осветяващи вътрешното пространство и разкриващи невероятно красив пейзаж. Изграденият във вид на три симетрични основни модула, интериор на вилата е обзаведен с чувствена съвременна и функционална мебел, има големи открити пространства и е оцветен в меки цветове. Разпределението е с богата програма: дневна, три детски спални и стая за игра, кухня, кабинет, спалня и изумителна стълба.

вторник, 14 септември 2010 г.

Добре дошли на страниците на новия блог на "Строителен справочник The Plan"

 
The Plan
Блог за строителство, архитектура и екология
Тук ще публикуваме информацията, която най-много ни е развълнувала, впечатлила и покорила, докато сме сърфирали из необятните простори на Internet пространството. Основно тематиката на блога ще гравитира отново в областта на строителството, архитектурата, интериорен и промишлен дизайн, екология Статии, снимки, видеоклипове, новини за големи проекти - това е, което основно може да очаквате от новия блог на Строителен справочник The Plan.
Искрено се надяваме, да не Ви разочароваме, а напротив... :-)
Пожелаваме Ви уютно и полезно прекарано време на нашите страници!
Ние сме и на адрес:
Строителен справочник The Plan - идейната основа на проекта. Място, което искрено желаем да ви е от полза.
Страницата ни във Фейсбук - тук споделяме по-значителните новини, които са ни впечатлили.
Страницата ни в Туитър - Импулсите от деня, отразени от The Plan. Поставяме акцент върху новините от света на строителството, архитектурата, имотите, екологията и IT.